http://www.maximanet.hu/cikk.php?cid=860&id=3
Ha viszont valaki nem tudná megnyitni, itt a lényeg!!
Súlygyarapodás diétával?
Ha valaki néhány pluszkilóra vágyik, a dietetikusok általában a roboráló diétát írják elő. Ennek az a lényege, hogy növeli az energiabevitelt mind a fehérje-, a zsír-, mind a szénhidrátmennyiség emelésével. A rendszeres étkezés ebben az esetben is minimum napi ötszöri alkalmat jelent. A diétán belül két szempont érvényesül: egyrészt a megfelelően magas energiatartalmú nyersanyagok választása, másrészt a jó konyhatechnológia (milyen módon készítjük el az ételt).
Édesség helyett hús
Oda kell figyelnünk arra, milyen terméket vásárolunk és fogyasztunk, miből készítjük el ételeinket. A gazdagabb energiatartalmú tejet és tejtermékeket (1,5-ös zsírtartalmú helyett 2,8-as, 20%-os tejföl, tejszín, kalóriadúsabb sajtok) válasszuk. Mindenféle magasabb energiatartalmú hús (mint például a sertés- és marhahús bizonyos részei), húskészítmény ehető. A gabonafélék közül inkább teljes kiőrlésű kenyeret fogyasszunk, még jobb, ha bármilyen olajos magvas vagy sajtos fajtát (napraforgómagos kenyér, sajtos baguette) veszünk. Fontos, hogy ugyan a cukor energia, mégse abból vigyünk be pluszkalóriákat, és az édesség soha ne helyettesítse a főétkezést, sokkal inkább kövesse azt.
Ne sajnáld a kalóriát!
A jó konyhatechnológia azt jelenti, hogy olyan elkészítési eljárásokat alkalmazunk, melyek pluszenergiával látják el az ételt. Az alábbi módszereknek köszönhetően jóval több kalóriát vihetsz be a szervezetedbe ugyanannyi táplálék elfogyasztásával. A dietetikusok azt javasolják, ha nem tudsz nagyobb mennyiséget megenni, akkor dúsítsd az ételeket (például a rántottára szórj reszelt sajtot). Így nem kell óriási adagokat készítened, mert a dúsítás által a fogásokban több lesz az energia. Főként a habarás ad lehetőséget arra, hogy többletenergiát vigyünk be. A liszt mellett tejet, tejfölt, tejszínt, tojássárgáját használjunk. Gyümölcs- és krémleveseket ne vízzel, hanem tejszínnel vagy tejföllel habarjunk be, így kalóriadúsabbak lesznek (a habarás egyik speciális formája a legírozás, aminek során a tojássárgáját tejszínnel vagy tejföllel összekeverjük). A manírozást akkor alkalmazhatjuk, ha a főzelék vagy a mártás nem elég sűrű. Vajat vagy margarint kockákra vágunk, beleforgatjuk lisztbe, és hozzátesszük az ételhez. Montírozáskor pedig a kész ételhez (pl. mártások) pluszzsiradékot adunk (vaj, margarin).
Heti fél kiló
Ha hízni akarunk, az ideális az, ha heti fél kiló súlygyarapodásra törekszünk. Ezt akkor érhetjük el, ha a napi normális kalóriafogyasztásunkat körülbelül 500 kcal-val növeljük. Dietetikus segítségével kiszámolható, hogy egyénileg kinek mennyi a napi szükséges kalóriamennyisége.Könnyen azt hihetnénk, hogy ha hízni szeretnénk, nincs szükségünk mozgásra, hiszen általában akkor tornászunk, ha ledobni akarjuk kilóinkat. Ha viszont egy hízókúra alatt valaki egyáltalán nem mozog, a bevitt pluszenergia és -zsír hamar a pocakján fog megjelenni ahelyett, hogy izomként épülne be. A mozgás amúgy is jó közérzetet és persze jobb étvágyat biztosít!
Az egészségestáplálkozás 10 alapelve
1. Együnk minél változatosabban.
2. Használj növényi eredetű zsiradékot (olaj, margarin).
3. Figyelj a só- fogyasztásra. č Édességet, még ha hízni akarunk is, csak a főétkezés után együnk.
4. Mindennap fogyasszunk fél liter tejet vagy ennek megfelelő értékű tejterméket.
5. Mindennap együnk friss zöldséget, gyümölcsöt.
6. A megfelelő mennyiségű rost beviteléhez válasszunk teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárut.
7. Próbáljunk meg naponta legalább ötször
8. étkezni.
9. Szomjunkat vízzel csillapítsuk.
10. A helyes táplálkozás nem jelent tilalmat semmire nézve.